Hemma hos löpargymnasiet - Erik Smedhs

Efter en liten höst-paus fortsätter nu serien hemma hos löpargymnasiet med Erik "Schmeeeeds" Smedhs.



Erik Anders Smedhs är född och uppvuxen på en gård i Dalarnas Gnesta, Mora alltså. Redan som barn var han en liten gosse. Hela byggden såg storögt på när lille Erik varje dag i ur och skur sprang de 28 kilometrarna till skolan, och sedan hem igen. Var dag, året runt (även helger och lov) med skolböckerna under vänsterarmen och sina nio syskon under andra armen. Barfota på sommaren och med snöskor på vintern. Detta lade grunden till Eriks nu framgångsrika löparkarriär. Hårt och mycket har alltid varit ett ledord i träningen för Erik.
Skönorna är många om Eriks träning. Det berättas om hans klassiska pass Bjarnerundan på 15km som han kör i tröskelfart, med lera och vatten till knäna. Desto jävligare desto bättre.

Titta noga på dessa tre bilder


Merritt, Johnson och Smedhs

Det är något som inte stämmer!
Alla tre är 400m löpare av klass, men han längst till höger följer inte mönstret.
Erik Smedhs är mannen som visar att en 400m löpare inte behöver vara svart, biff och komma ifrån USA.
Erik är för löpningen vad Stefan Holms längd är för höjdhoppet eller vad Anders Borgs frisyr är för politiken - Isbrytande, är frisk fläckt som tar nya vägar och slår hål på gamla myter.  
Smedhs visar att man kan komma från Mora, med skidåkning i benen och trots detta springa fort på ett varv på löparbanan.

Till vintern ska han tillsammans med Norsken Legernes följa fäders spår och köra Vasaloppet. Ni trogna läsare förstår ju att Eriks genuppsättning kanske inte är lika fördelaktig som Klas, för som man säger hemma på gården i Mora I fäders lår, vår framtid seglar.



.....................
Albin Olausson


Höstlov i Ludvika

Nu är det höstlov! Det är asnajs. Inte behöva passa så mkt tider och mindre tänkande på skolan. Igår spelade jag in musik med min bandkompis Vladinex. Vi har börjat med en ny låt. En rapplåt denna gången. Idag sprang jag tröskel tillsammans med John oc Tooomas. Först åkte vi bort mot Grängesberg och sökte efter en flack grusväg men hittade tyvärr ingen. Vi drog oss senare oss bort mot Snöån där John hittade en mycket bra grusväg som vi sprang tröskel på. Grymt bra att John har körkort också så att vi kan åka runt och leta efter bra löpslingor. Senare idag åkte jag hem till min kompis Gustén. Kollade lite på Premierleague där. Vi åkte sedan hem till Rickard där vi spelade lite Fifa 10 på ps3. Skoj skoj! :D Emil var också där. På kvällen pluggade jag sedan matematik med pappa. Ska sova nu! Godnatt!
Imorgon väntar distans, gym med John, spelning med Vladi och klubbträff hemma hos Guss!
Trevlig kväll! Kul att åka till Göteborg sedan med hela Laaaaaandslagskorridoren på torsdag. Lång weekend hos David Wendel väntar. Skulle också informera Blomman om att kolla upp sin mail. E-post ifrån Mr Ödmjuk väntar ;)


Albin - onsdag 21-10-2009

Tisdagar på löp är så här års lika med back-träning.
Igår hade Ola kokat ihop ett fint pass som skulle ge mycket god effekt på vår löpstyrka.
"-Backlöpning är den mest gren-nära styrketräningen vi löpare kan få!"

Det såg ut såhär:

Backen är ca 100m lång.

4* Indianhopp
4* Höglöpning (springa överdrivet högt)
4* Mångstegshopp
4* Vanlig löpning
4* Uförsrull nedför (endast träning för löpsteget)

...ett pass som sliter på vaderna.


Nu sitter vi "MADE" inne på Marcus rum och chillar. Daniel och Marcus lirar Nitendo Wii. Emil sitter och gör nått med Marcus dator och själv bloggar jag. Gött mos.

Annars händer inte mycket just nu. I eftermiddag blir det nog en timmes distans.

//Albin


Albin - på bosön med laaaaaaaandslaget

E yo!

I helgen var det landslagsuppföljningsläger på Bosön. Det är alltså de löpare som anses ha extra goda chanser att kvala in till ett internationellt mästerskap inom två år. Från löp var vi ett helt gäng närmare bestämt: Jag, Marcus Hallbäck, Klas Persson, Rickard Gunnarsson och Jonas Legernes. Huset utan framgång?

Det var en jätterolig och intensiv helg! Här kommer en av helgens höjdpunkter:

Vi hade ägnat hela förmiddagen åt att i mindre grupper snacka om en enorm sammanställning som handlade om vad som krävs för att ta OS-guld i löpning och som någon stackare hade lagt ner sin själ i för att göra.
Alla grupper fick sedan 3 minuter att resovisa vad de hade kommit fram till. Erik Sjöqvists grupp var först och Erik ställer sig och totalsågar hela skiten. Han börjar med att säga:
"ja, det är ju mycket text." Och sedan berättar han hur onödigt och värdelöst hela sammanställningen var som killen hade jobbat i typ flera år med. Hehe, det var as kul. Och Bredvid står "filosofen" Wallerstein och nickar och ser nöjd ut. Efter en stund säger Musse som sitter och trycker i ett hörn, "har det inte gått 3 minuter nu?".


Helgens flopp var helt klart den 2h och 45 minuter långa föreläsningen (utan paus) på engelska med en tränare som heter George Gandy. Mycket snack om ingenting.


Mr. Gandy

//albin




Ey yo!

Glo här i datasalen på Rudbeck. Fick nyss tillbaka mitt matteprov. Fick VG på det. :D
As najs! Försök iallafall att få VG i de flesta ämnen som Ola säger. I helgen gjorde jag följande:

Fredag:
Sprang blötmosse på morgonen och sedan skola därefter. Åkte sedan till löpet och kollade på Lost. Sedan spelade jag lite WII med Tooooomas och Smedhs och Tomas kusin Olle. Sedan köpte vi mat på Maxi och käkade sedan kyckling till middag. Efter det åkte vi ner på stan och gick på bio. Public Enemy såg vi. Den var helt okej.

Lördag:
På morgonen gjorde jag lite gamla franska prov. Sedan åkte vi hem till Blomman och kollade på Premier League.

Söndag:
Sprang Hellasloppet. Kom 2:a totalt och 1s efter Albin Johansson. Fick tiden 16,42. Sträcka 5km. Är mkt nöjd med det :D
Senare på dagen åkte Smedhs, Tomas och hans kusin och jag till Hovet och såg Leksand torska mot AIK. SURT!

Var ne trevlig helg! Hoppas ni också haft det :)
Mvh Dan Glo


Hemma hos löpargymnasiet - Sanna Mustonen

Dags för ännu ett avsnitt av den följsamma följetongen Hemma hos löpargymnasiet. Sanna Mustonen har vänt sig till redaktionen (läs A. olausson) med klagomål på att det endast är killar med. Så nu kastar jag tillbaka grötsleven i ansiktet på henne genom att hänga ut henne på en av Sveriges minst lästa bloggar.

Varsågod, jag ger er Sanna Mustonen!



Sannas hem-adress står skriven till Nykvarn. Staden som det inte finns någonting att säga om. Så vi hoppar genast till nästa punkt.

Sannas subjektiva bild av sig själv är att hon är snabb, vilket har medfört att hon nu inlett en idog satsning på sprintdistansen 400 meter. Rent resultatmässigt stämmer denna bild emellertid äveränns med verkligheten då hon två år i rad har fört löpargymnsiets 4x400 lag till seger på skol-sm. Men statistiken kan inte hela sanningen (även om A. Lennart Julin möjligen påstår det) och ser man till Sannas gener så borde Sanna sadla om och satsa på något som gynnas lite mera av hennes genuppsättning. Exempelvis; bära stockar, gräva diken och tugga grus.
Hennes gener kommer nämligen från Rejju Mustonen. Mannen vars hud är tjock som krokodil-skin, vars hårstrån är grova som skosnören och vars överarmar har samma omkrets som Tjärdals midja. Vi talar om en riktig hårding från Finlands mörkaste och djupaste skogar. Till frukost äter han en hink med gröt kokad på mossa och borstar sedan tänderna med en sopkvast. Ni förstår säkert att det är inte vilken kille som helst vi snackar om här. Så med dessa lite mera "råbarkade" gener förstår ni säkert att Sanna går starkt emot familjetraditionerna när hon väljer att springa en distans som 400m, ett varv liksom. Men Rejju visar naturligtvis sin omsorg för Sanna ändå, även om han gör det genom att spotta ut tänderna på det stampade jordgolvet och svära långa, obegripliga haranger på finska så saliven sprutar i ansiktet på lilla Sanna.
Nog talat om detta.


Rejju Mustonens skol-foto från fyran

Sannas stora dröm efter löpargymnasiet är att lösa en enkel biljett till drömmarnas drömland, Försenade Staterna av Amerika (eller vad det nu heter). Jaja va bra för löpningen tänker ni, i USA lyckas ju alla slå igenom!
Nej nej nej nej, löpningen kan ni glömma! Sanna har högre planer än så. Lifta med första bästa alkoholiserade truckdriver till Hollywood. Sedan är det ju bara att välja och vraka bland alla miljonärer och leva lycklig som Hollywoodfru tills gubben äntligen dör och man själv får ärva alla pengarna. Av en ålder av 65 sitter Sanna sedan och badar fötterna i sin tempererade swimmingpool och smuttar på en dry martini hela dagarna. Det är livet på en pinne det (!), medan de andra löpargymnasie-tjejerna sitter och gungar i en knackig gungstol och berättar för sina urtråkade barnbarn om deras löparkarriär som kunde ha blivit så bra om det inte hade varit för...
Sanna Mustonen hon vet hur ett liv på jorden ska levas!

Så glöm inte att slå på TV:n om några år när Sanna Mustonen är med i Svenska Hollywoodfruar och retar gallfeber på hela svenska befolkningen, som likt förbannat sitter som fastväxta i sina välbesuttna TV-soffor och stirrar ögonen ur sig.


Sanna



Tjeeena!

Dan Glo here. Har nyss läst Albins elimenta, roliga och skämtsamma inlägg om livet på Löpargymnasiet. Fett stekigt. Idag sprang jag och de andra på här på löp ett backpass som jag tyckte var jobbigt. Men jag kom igenom det och det är huvudsaken. Ola var tyvärr inte närvarande eftersom att han är sjuk. Patrik Tjärdal, den mytomspunne tränaren ifrån Gislaved skötte istället träningen. I helgen spelade jag in en musikvideo tillsammans med min kompis Vladi. Vi kallar oss inte längra för Banditoz. Det namnet var redan upptaget. Numera kallar vi oss för Pacing Graz. Musikvideon kommer att läggas upp på våran myspacesida om ca 2-3 veckor. Besök: Myspace.com/Pacinggraz

Nu måste jag plugga matte inför mitt matteprov jag ska ha på torsdag.
Hare bra! :D



Gammal bild ifrån Landslagskorridoren här på löp


hemma hos löpargymnasiet - Klas persson

Som ni ser fortsätter den prisbelönta serien Hemma hos löpargymnasiet redan idag. Denna gången ska ni få lära känna Klas Persson inpå det grisrosa skinnet.


Klas Persson

Till vardags återfinns han i den blomstrande metropolen i centrum av centrum, Gnesta. Efter den 15 november ser man honom springa i Turebergs FK:s blåvita tävlingslinne tillsammans med den stora förebilden och fadersgestalten John Laselle. På tal om fadersgestalt ja, visst känner ni igen idrottsnamnet Persson? Tänkte väll det! Klas har nämligen inte vilka gener som helst, hans far var kanske den allra störste Sverige har sett i sportsammanhang sedan Eric Lemming tog dubbla OS-guld i sputkastning 1908. 
Pingisspelaren Jörgen Persson? Fel.
100 meterslöparen Daniel Persson? Fel. 
Den där skäggiga skåningen som alltid är med på Allsång på skansen fast ingen hör vad han sjunger? Fel.
Jag talar naturligtvis om Skidåkaren Hans Persson som åkte skjortan av Thomas Wassberg och gubbarna och vann Vasaloppet 1984. Hans Persson är alltså ett namn som inte vilket kreti och pleti som helst tar i sin mun. 

Klas hade lite otur under sommaren och fick tävlingssäsongen något förstörd av en fotskada, en fotskada som inte skulle bekomma pappa Hans det minsta men som ändå stoppade Klas från att vara med på JSM. Så nu tar han nya friska tag inför 2010 då stordåd förväntas ske. Ett JVM ligger inte längre bort än att han kan känna odören av nerpruttad flygplansstol till Kanada.

Trots att Klas numera (efter att Fanny slutat) innehar löpargymnasiets största bröst, så kör han helt efter Jonas Legernes "deffningsprogram" vilket går ut på att desto mer du tränar desto mindre ska du äta. Vilket har visat sig lyckosamt i bådas fall. Vill du ha fördjupning i metoden så köp deras bok "att springa ett marathon på fettreserverna i ögonlocken", den finns att beställa på www.anorektiskalopare.hans

Klas är en stor profil i gänget på löpargymnasiet. Han skulle kunna liknas vid Banan-apan i Richard Scarrys äventyrsvärld.


Hans Persson. Men Klas ser likadan ut så det behövs ingen bild på honom.


Hemma hos löpargymnasiet - Richard Gunnarsson

Här kommer en nystartad liten serie på bloggen där vi (läs Albin) hade tänkt göra ett litet personporträtt av olika personer som rör sig här i löpargymnasiehuset. Ett slags hemmahos-reportage fast vi fast vi är hemma i samma hus hela tiden. Helt enkelt, Hemma hos löpargymnasiet!

På egen begäran är Richard Gunnarsson först ut.


Richard Gunnarsson

Kommer ifrån café-staden Alingsås som ligger någonstans i en sänka mellan de ståtliga väschöttska platåbergen. Han går tredje året på löpargymnasiet och tränas av den mytomsbundne legendaren och demon-tränaren Ola liss.
Sommaren 2009 hade Richard en enormt fin utveckling, både vad gäller tiderna på löparbanorna och rent kroppsligt då hans första hårstrån på hakan såg dagens ljus. 

Huvuddistansen är, eftersom han tränas av Ola, 800 meter. När sommaren var över tog det honom endast en minut och femtioen sekunder att springa den mjölksyre fyllda sträckan. På senior SM tog han dessutom chansen när han fick den och tog sig ända fram till final. Blott 18 år gammal och med minst 10 år kvar i branschen är det minst sagt respekt.  

För övrigt så camperar han med den alltid lika frenetiska Johanna Olsson och har även fått ett spetsigt föremål uppkört i rektum (dock inte av Johanna) vilket resulterade i en kortade inspektion av den finska behandlingsmetoden av skador i anus.

Blickar man in i framtiden så hägrar ett junior världsmästerskap i lönnlövens förlåvade land på andra sidan Atlanten. Även om konkurrensen är hårdare än någonsin på 800m just nu så har Richard goda möjligheter att plocka en plats i truppen. Och väl i ett mästerskap kan allting hända. Får Tjärdal bara göra sitt med några tröskelpass på rösjöspåret och Ola får spetsa uthålligheten med dom omtalade fartiga skruv-passen så ser jag inga andra utvägar än att när vi möter upp Richard på flygplatsen efter JVM så är det med en Guldglimmande medalj runt halsen!
 
Skol sm 2009
.....................
Albin Olausson


hässelbyloppet! by Alban


Igår sprang jag världens största orienteringsstafett 25-manna kaveln. Av 350 lag placerade vi oss på 219 plats, vilket vårt motions/hyper-seriösa-gubb -lag är mycket nöjda med. Jag sprang näst sista och är nöjd med mitt eget lopp.

En bild från upploppet



Idag avslutade jag helgens idrottande med att springa hässelbyloppet som är 10 000m långt. Alltså väldigt mycket längre av vad jag normalt springer. Men det gick förvånandsvärt lätt och jag sprang in i mål på tiden 34.33, vilket jag också är nöjd med.
Målet med loppet var att springa under 35 minuter.

Kilometertiderna:

1, 3.22
2, missade skylten
3, 6.55
4, 3.25
5, 3.33 5 km på 17.17
6, 3.29
7, 3.29
8, 3.36
9, 3.24
10, 3.15

Alltså väldigt gämna kilometrar, gött mos.

Mvh
Albin

Albin, ja va ska man säga?

Idag är det Z-dag i skolan och det betyder att jag är hemma i askersund och försöker tänka på skolan så lite som möjligt.

Imorgon är det den årliga orienteringshöjdpunkten 25-manna kaveln!
Vi åker kl halv fem, du läste rätt halv fem på morgonen. Någon idé att gå och lägga sig?
Detta förväntas av morgondagen:
- släpa sig upp, snarare sent på kvällen än tidigt på morgonen.
- tag plats i bussen, hoppas på ett eget säte utan någon medresenär att trängas med
- i med iPoden för att försöka koncentrera hörseln på någonting annat än den där "festliga typen" som med hög och klar morgonstämma underhåller hela bussen med massa gamla orienterings/bussåkar-historier. 
- någonstans i eskilstuna har gubben slut på historier och bussen kan andas ut. äntligen får vi sova!
- klockan har blivit svintidigt på morgonen och vi är framme i stockholm.
- vi slår upp vårt klubbtält och de stackare som ska springa de första sträckorna börjar knyta skorna.
- själv sätter jag mig och sover, jag ska inte springa för änns vid 16 tiden. många timmar kvar.
- hoppsan redan dags för mig att värma upp.
- hoppsan redan start!
- hoppsan va fort alla springer!
- jag stoppar kartan i fickan och hänger bara med klungan, litar på att de springer rätt.
- shit, var det så här långt! jag är trött
- äntligen i mål!
- Pendeltåg till löpargymnasiet i sollentuna.
- gött med lördagkväll, sverige-danmark i fotboll tillsammans med schmeeeds!

tack för allt
albin


Tävlingslinnet blir blått

Yes, i söndags skulle far och jag fara till örebro för ett litet möte med kfum örebro friidrotts höjdare. Vi hade sagt kl 14.00 och 14.04 ringer Kroon och undrar var jag håller hus. Var han orolig att jag inte skulle komma?!
Kl 14.08 rullar vi in på parkeringen till friidrottshallen och när vi kliver in så möts vi av tränare kroon, sportchef Drageryd och ordförande Jakobsson. Fasta handslag inledde mötet.

En timma senare satt jag och pappa med varsin blå pikétröja med trycket "team athletic örebro" i knäet. Drageryd plockade nöjt med sina papper. Ett av papprena var ett övergångspapper med min namnteckning på. Så nu är man en del av örebro friidrott. Sorry Åsbro Goif och tack för fina år och ett bra avstamp ut i friidrottsvärlden!

Känns kul att kliva in i team kroon (lång-löpargänget) och team athletic örebro (elit gruppen).
15 november blir det officiellt och då börjar jag springa för örebro.


En bild från förra året när jag tränar med örebro.
Fr. vänster: jag, Bjurström, Sjögren, Drageryd, Fredrik?, Kroon Jr, Melander.

mvh albin


Ja men tjena!

Ja Hallå!
Big Gloo here again. Kom nyss hem ifrån ett wetvest pass. Fett stekigt! Nu börjar den nya träningsperioden. All time high all time high som Ola säger. Har tidig lunch nu så jag kan chilla av innan lektionerna. I helgen ska jag hem. Ska på en träff med klubben på lördag och sen ska jag köra lite bil har jag tänkt. Mopeden ska jag hålla mig borta ifrån! Sedan kanske det blir lite låtinspelningar. Får se hur det blir. Måste se till att städa mitt rum nu. Dem där gubbarna kommer ju nu i helgen.

Såg på en cool biofilm igår: The Final Destination hette den. Det var 3D-format så man satt och kollade förstoringsglasögon. Så jädra gött. Som sagt så börjar ju grundträningsperioden nu. Ska försöka att öka lite mängd men inte för mkt. Nu till att börja med gäller det att komma igång med löpningen från scratch och sedan så får man börja justera utifrån det.

Gjorde ett matteprov igår. Gick sådär. Var ganska svårt. Kurvor och derivator var det prov på :P

Dagens David Wendel Citat:

"Ahh hihihihihihihi såååå braaaaaaaaaaaaaaaaa!"

Övrigt citat:

"Bengt, Bengt, Bengt! En stor stark! En stor stark!




Hejdå!

Alban igen

Jag måste bara instämma. Mary du är saknad. Det fattas någon (inneboende) i korridoren. Du kommer väll hem snart och hälsar på i våran landslagskorridor??

Och tack Marcus för att du upprätthåller någon form av kvalitét på bloggen. Du står för dom känslosamma inläggen och dom fina bilderna. Men för att dina inlägg ska få så stor effekt som möjligt så känner jag mitt förpliktigande att fortsätta skriva mina, torra, tråkiga, och Okänslosamma inlägg. 
Så här kommer därför ett till:


Min fredag

- först skola. Tre lektioner, börjar kl 11.35, slutar 16.00. Pust
- sticka till löp och packa ihop väskan. Börjar få hemfärdslugn i huvudet
- pendeltåg till centralen. 18 minuter som inte ägnas åt någon hjärnverksamhet alls = avslappning
- slåss med galna resenärer om de obokade platserna i vagn 14 o 15. Börjar kunna det här nu, mästare på att med lugnet i behåll sno åt mig en plats. 
- Somnar
- Vaknar av att konduktören knackar mig med biljett-tången på axeln
- läser, filosoferar, lyssnar på musik, dricker gratiskaffe (priokort grå)
- äntligen i hallsberg!
- Kusin och komips möter upp på stationen
- Vi går till missionskyrkans fredags-hak "heligeharrys hak"
- Chillar och umgås med festligt folk
- Buss hem till askersund
- Hemma vid 23.30 tiden
- Somnar som en stock

 


RSS 2.0